Sulan maan kauden ulko-ohjelmat

Nuorisokeskus Metsäkartanoa ympäröi upea luontoympäristö, joka tarjoaa parhaat mahdolliset puitteet ryhmien yhteisiin ohjelmiin leireillä ja retkillä. Tiilikkajärven kansallispuisto ulottuu Metsäkartanon pihapiiriin, Ylä-Keyritty-järvi hiekkarantoineen ympäröi Metsäkartanoa ja lukuisat polut sekä erilaiset toimintapaikat riittävät pidempäänkin oleskeluun. Metsäkartanon ammattitaitoinen ohjaustiimi auttaa ryhmien vetäjiä jokaisen ryhmän omien tavoitteiden saavuttamisessa mm. ympäristökasvatuksen ja seikkailukasvatuksen keinoin - unohtamatta leiriin ja retkeen kuuluvaa hauskanpitoa!

Listasimme alle leirikoululaisten, nuorisoleirien ja nuorisoryhmien ohjelmasuosikit. Mitä sinä haluaisit Metsäkartanolla tehdä?

Vinkki ohjelman suunnitteluun: Tutustukaa yhdessä Metsäkartanon ohjelmiin ja valitkaa/äänestäkää juuri teidän leirinne tai retkenne tavoitteisiin sopivat aktiviteetit. Laadimme yhdessä teidän kanssanne päiväohjelman. Antoisinta on, kun kaikki pääsevät mukaan valitsemaan ohjelmia ja osallistuvat kaikkiin valittuihin ohjelmiin.

Video: Peltsi esittelee Metsäkartanon aktiviteettitarjontaa

Retkeily ja ulkoilu

Retki aistien maailmaan
Mitä kaikkea metsän maailmaan kätkeytyy? Miltä metsä tuoksuu? Tai voiko tuuli kertoa tarinaa? Lähdemme yhteiselle retkelle, jossa tutustumme ympäristön ihmeelliseen maailmaan. Ohjelmassa saattaa tulla vastaan mm. selfiehetki, eli kännykät mukaan. #luontoyhteys #aistienmaailma #ympäristökasvatus
Kesto alkaen 1 tunti, hinta alkaen 4,00 EUR / henkilö

Alaköysirata
Matalaköysiradalla tasapainoillaan yksilöharjoitteissa ja ryhmänä. Vaijerit ovat noin 50cm korkeudella eikä varmistuslaitteita tai kypäriä tarvita lainkaan. Alaköysirataa voi käyttää sekä tasapainoaistin että ketteryyden kehittämiseen ja ryhmätoiminnan vahvistamiseen.
Kesto 1-2 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Erätaidot
Retkeily alkeet haltuun! Opetellaan hyödyllisiä perustaitoja: luonnontuntemusta, puukon käsittelyä, tulentekoa, suunnistusta, ensiapua jne. ryhmän toiveista ja vuodenajasta riippuen. Ohjelma voidaan toteuttaa joko Metsäkartanon pihapiirissä tai retken lomassa.
Kesto 3-4 tuntia, hinta alkaen 3,00 EUR / henkilö

Eräruokailu
Nautimme oman padan antimia nuotiolla. Jokainen osallistuu ruoan valmistukseen ja oppii ruoan valmistuksesta ja maastoruokailun erityispiirteistä.
Kesto 2-4 tunti, hinta 0,00 EUR / henkilö (, kun eräruokailu korvaa nuorisohintaisen lounaan tai päivällisen)

Hupiolympialaiset
Kaikille sopivaa hupailua hauskojen lajien parissa. Hikoilet ainoastaan naurulihaksilla.
Kesto 1 tunti, hinta 0,00 EUR / henkilö

Iltaretki
Lähdemme ryhmän kanssa yhdessä valitulle nuotiopaikalle, jossa nautitaan iltapala. Retken oheen voimme yhdessä suunnitella toteutettavaksi erätaitoja, pelejä, leikkejä tai vaikkapa metsänhaltijan kasteen.
Kesto 2-3 tuntia, hinta 8,00 EUR / henkilö

Jousiammunta
Metsäkartanon jousiammunnassa pääset tutustumaan olympiajousen käyttöön virittämisestä ammuntaan. Ohjaaja käy aluksi läpi turvallisuus- ja ammuntasäännöt. Säästä ja vuodenajasta riippuen ammuntaa voidaan harjoitella liikuntasalissa tai ulkokentällä. Jousiammunnan kanssa samaan aikaan voidaan kokeilla myös puhallusputkiammuntaa.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 4,00 EUR / henkilö

Korikiipeily 
Kiipeilynohjaaja ohjeistaa koko ryhmän kiipeilyn saloihin, minkä jälkeen yksi kerrallaan pääsee kokeilemaan, kuinka korkean maitokoripinon päälle pääsee kiipeämään. Kaikki tehdään turvallisuus edellä. Kiipeilijälle puetaan kokovartalovaljaat ja avustajat saavat päähänsä kiipeilykypärät. 
Kesto 2-3 tuntia, hinta 8,00 EUR / henkilö     

Melontaretki
Metsäkartanon vieressä oleva Ylä-Keyritty tarjoaa turvallisen paikan tutustua melontaan intiaanikanooteilla. Melontaohjaaja kertoo retken aluksi turvallisuus- ja melontaohjeistuksen, jonka jälkeen päästään yhdessä valitsemaan mihin suuntaan lähdetään retkelle ja mitä luonnonilmiöitä haluamme yhdessä tutkia. 
Kesto 1-3 tuntia, hinta 5,00 EUR / henkilö

Ongelmarata
Harjoitteet tukevat luontevasti ryhmätoimintaa ja yhteisöllisyyttä sekä antavat jokaiselle mahdollisuuden olla osana ratkaisua. Esimerkiksi elämyspedagogiikasta tutut suonylitys, sokkoharjoitteet, taikamatto ja leijuva ongenvapa - tai vaikkapa polkuautot.
Kesto 1 tunti, hinta 3,00 EUR / henkilö       

Retki ympäröivään luontoon
Metsäkartanon ympäristöstä löytyy vaihtoehtoja retkeilyyn muutamasta kilometristä muutamaan kymmeneen kilometriin - järvenympärillä kulkevista poluista Tiilikkajärven kansallispuistoon. Ennen retkeä käymme läpi retkeilyn varuste- ja valmistautumistietoutta. Luonnossa voidaan kulkea sesongin ja valinnan mukaan esim. kävellen, pyöräillen, liukulumikenkäillen ja meloen. Retken tempo on rauhallinen ja luontoa tutkiva.
Kesto 1-8 tuntia, hinta 0,00 - 5,00 EUR / henkilö                                                             

Pyöräretki
Vaihtoehto 1.
Metsäkartanon sulavasti kulkevat vaihteettomat maastopyörät antavat mahdollisuuden tehdä retken metsäautoteitä, pitkospuita ja polkuja pitkin. Retki voidaan tehdä lyhyenä maastoon ja pyöräilyyn tutustuttavana tai pidempänä metsäretkenä, jonka ohessa käydään tutustumassa myös alueen luontokohteisiin: Pumpulikirkko ja suoalueet. Pyörissä on vain käsijarrut. Kaikki pyöräilijät käyttävät pyöräilykypäriä. Retken aluksi opas kertoo pyöräilyyn ja reittiin liittyvät turvallisuusasiat ja tiedot.
Vaihtoehto 2. PUMPTRACK on rata, jota pitkin ajetaan polkupyörällä. Polkemisen sijaan eteenpäin kuljetaan pumppaavan liikkeen voimalla. Pumptrackilla ajaessa tärkeintä on vauhdin säätely ja ajolinjat. Radan nousuja ja laskuja hyväksi käyttäen vauhtia voi joko lisätä tai vähentää pumppaamalla, jolloin radan kaarteisiin saadaan sopiva nopeus. Rata on loistava paikka parantaa tasapainoa ja oppia uusia taitoja yhdessä muiden kanssa. Rata sopii kaiken ikäisille ja tasoisille käyttäjille.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 4,00 EUR / henkilö      

Suopotkupallo (vain syksyllä!)
Noin 400 metrin päässä päärakennusalueelta sijaitseva suojalkapallokenttä tarjoaa todellisen fyysisen ja ryhmätyöllisen haasteen! Luonnonsuo upottaa hyvin ja kuorruttaa pelin loppuun mennessä jokaisen pelaajan suomutaan. Pelaamaan tullaan omissa vaatteissa ja kengissä. Pelin päätteeksi pulahdetaan vaatteet päällä järveen ja vaihdetaan uikkareihin sekä siirrytään saunaan lämmittelemään.
Kesto 1-2 tuntia, hinta 5,00 EUR / henkilö

Tukkilaistaidot
Osallistujat pääsevät tutustumaan Rautavaaran historiaan vahvasti kuuluvaan tukkilaisperinteeseen. Ennen harjoitteiden alkua päätetään yhdessä otetaanko märät vai kuivat tukkilaistaidot. Molemmissa versioissa päästään sahaamaan justeerilla ja harjoittelemaan tukkilaisten iltapelejä. Märissä tukkilaistaidoissa lisäksi tasapainoillaan tukkien päällä ja kokeillaan tukilla rullausta. Kastumisen takaavien treenien jälkeen lämmitellään saunassa.
Kesto 1-2 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö  

Omatoimista ulko-ohjelmaa

Valokuvasuunnistus
Hyvä tapa tutustua Metsäkartanon ympäristöön leirin aluksi. Suunnistuksen avulla löydät Metsäkartanon niemestä kaiken tarpeellisen, jolla tehdä olosi mukavaksi.

Geokätköily
Metsäkartanon ympäristöstä löytyy suuri määrä erilaisia geokätköjä eri vaikeusasteilla.

Frisbeegolf
Metsäkartanolla on 9 koria käsittävä frisbeegolfrata, joka on suunniteltu sekä aloittelijat että pitempään pelanneet huomioon ottaen.

Hyrlinki
Rautavaaralais-nurmeslainen tulevaisuuden perinnelaji, joka yhdistää curlingin, keilauksen ja coronan. Pelivälineinä toimivat puukiekot ja -mailat.

Kalastus


Maastogolf
Rata sijaitsee päärakennusalueella, mäntykankaalla. Radalla on yhdeksän reikää, johon jokaisen pelaajan on tarkoitus saada sählypallo sählymailoilla mahdollisimman vähäisellä lyöntimäärällä. Radalla voi ihailla koko matkan järvinäköalaa.                        

Rantasauna
Tilaussaunavuoro isolla rantasaunalla (kaksi saunaa!)    
Hinta alkaen 50,00 EUR / vuoro                             

Erikoisohjelmaa

Yö ulkona, turvekammilla tai Hevonkuusessa
Vietä tunnelmallinen yö aidosti luonnon helmassa. Teltat ja eväät Metsäkartanon puolesta - makuupussit ja retkipatjat jokainen tuo mukanaan.
Kesto yön yli, hinta 15,00 EUR / henkilö

Hevoskärriajelua yhteistyökumppanimme Onnenhumman toteuttamana tilauksesta. Kysy lisää!

Ota yhteyttä!