Lumen ajan ulko-ohjelmat

Metsäkartanon puhdas ja koskematon hanki on jotakin kokemisen arvoista. Lumen narina lumikenkien alla, huurteisten puiden helinä hiihtolenkin lomassa, pakkasen nipistys poskella potkukelkan kiitäessä halki lumisen metsän ja nokipannukahvin tuoksu erätulilla. Ja Metsäkartanolla muuten riittää yhä talvisin lunta!

Nuorisokeskus Metsäkartanoa ympäröi upea luontoympäristö, joka tarjoaa parhaat mahdolliset puitteet ryhmien yhteisiin ohjelmiin leireillä ja retkillä. Tiilikkajärven kansallispuisto ulottuu Metsäkartanon pihapiiriin, Ylä-Keyritty-järvi ympäröi Metsäkartanoa ja lukuisat reitit sekä erilaiset toimintapaikat riittävät pidempäänkin oleskeluun. Metsäkartanon ammattitaitoinen ohjaustiimi auttaa ryhmien vetäjiä jokaisen ryhmän omien tavoitteiden saavuttamisessa mm. ympäristökasvatuksen ja seikkailukasvatuksen keinoin - unohtamatta leiriin ja retkeen kuuluvaa hauskanpitoa!

Listasimme alle leirikoululaisten, nuorisoleirien, luokkaretkien ja nuorisoryhmien päiväretkien ohjelmasuosikit. Mitä sinä haluaisit Metsäkartanolla tehdä?

Vinkki ohjelman suunnitteluun: Tutustukaa yhdessä Metsäkartanon ohjelmiin ja valitkaa/äänestäkää juuri teidän leirinne tai retkenne tavoitteisiin sopivat aktiviteetit. Laadimme yhdessä teidän kanssanne päiväohjelman. Antoisinta on, kun kaikki pääsevät mukaan valitsemaan ohjelmia ja osallistuvat kaikkiin valittuihin ohjelmiin.

Retkeily ja ulkoilu

Alppicurling
Lumella ja jäällä pelattava alppicurling on todennäköisesti maailman vanhin jääpeli. Peli eroaa tunnetummasta curlingista siinä, että "maalina" on kiekko ja Metsäkartanolla joskus myös maahan maalattu maalialue.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Potkukelkkasafari
Metsäkartanon potkurit ovat moderneja ja kevyitä malleja leveillä lumijalaksilla. Retken aluksi opas kertoo potkukelkkailusta ja hyvistä tekniikoista. Retkelle lähdetään pääsääntöisesti Metsäkartanon latu- ja koiravaljakkouria pitkin, mutta kevättalvella myös järven jäälle.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Lumiveistosten tekeminen
Rakennamme lumimuoteilla blokkeja, joista kaiverramme lumityövälineillä taideteoksia ja rakennelmia. Käytettävissä myös sankotekniikka, lumen tamppaus ja sahaaminen. Opas kertoo ohjelman aluksi eri lumityypeistä ja rakennus- ja veistotekniikoista. Varaudu ohjelmaan hyvillä hanskoilla, sillä pakkaslumikin kastelee helposti.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö                                                          

Pilkkiretki
Metsäkartanon vieressä sijaitsevalla Ylä-Keyrityllä on helppo tutustua perinteiseen suomalaiseen pilkkimiseen. Jäähän kairataan reikä, ja onginta pilkkiongilla voi alkaa. Opas kertoo aluksi kalastukseen ja kalalajeihin liittyvät asiat. Pilkkimisen oheen mahdollista järjestää nuotiolla lämmittelymahdollisuus.
Kesto 1,5 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö         

Lumikenkäily
Lumikenkiin käyvät kaikki ulkoilukengät. Kenkäillessäkin voi kuitenkin upota hankeen, joten varaa mukaasi nilkkoja suojaavat kengät ja vaatetus. Metsäkartanon ympäristö tarjoaa monipuolisen kenkäilymaaston tasamaasta metsäiseen kumpareikkoon. Ikäsuositus: 4. luokasta ylöspäin.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Liukulumikenkäily
Liukulumikengässä yhdistyvät perinteinen lumikenkä ja umpihankisuksi. Liukulumikengillä on helpompi kulkea kuin vanhanaikaisilla umpihankisuksilla. Niillä on hyvä liikkua pehmeässä lumessa, koska ne ovat leveät ja kannattelevat käyttäjää lumen päällä hyvin. Liukulumikenkäilyn aluksi säädetään välineet, valitaan sopivat sauvat ja harjoitellaan tekniikoita oppaan johdolla. Retki on mahdollista suunnitella päärakennusalueen lähellä tapahtuvaksi tai pidemmäksi maastoretkeksi.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 5,00 EUR / henkilö                                                 

Maastohiihto
Pääset tutustumaan perinteiseen maastohiihtoon latu-uria pitkin Metsäkartanon lähiladuilla sekä talvesta riippuen myös jäällä ja metsässä kulkevilla latureiteillä. Hiihdon aluksi valitaan oppaan kanssa sopivat välineet ja opetellaan perustekniikat. Hiihto tapahtuu päivän valoisaan aikaan, latu-urat eivät ole valaistuja. HUOM! Toimii myös vuokravälinein omatoimiohjelmana - katso ladut.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö 

Erätaidot
Haluatko ottaa retkeilyn alkeet haltuun? Opetellaan yhdessä hyödyllisiä perustaitoja, kuten puukon käsittelyä, tulentekoa, suunnistusta tai ensiapua - ryhmän toiveista ja vuodenajasta riippuen. Ohjelma voidaan toteuttaa joko Metsäkartanon pihapiirissä tai retken lomassa.
Kesto 2 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Eräruokailu
Nautimme oman padan antimia nuotiolla. Jokainen osallistuu ruoan valmistukseen ja oppii ruoan valmistuksesta ja maastoruokailun erityispiirteistä.
Kesto 2-4 tuntia, hinta 0,00 EUR / henkilö (, kun ohjelmassa on ruokailu)

Hupiolympialaiset
Kaikille sopivaa hupailua hauskojen lajien parissa. Hikoilet ainoastaan naurulihaksilla.
Kesto 1 tunti, hinta 0,00 EUR / henkilö

Ongelmarata
Harjoitteet tukevat luontevasti ryhmätoimintaa ja yhteisöllisyyttä, sekä antavat jokaiselle mahdollisuuden olla osana ratkaisua. Esimerkiksi elämyspedagogiikasta tutut suonylitys, sokkoharjoitteet, taikamatto ja leijuva ongenvapa.
Kesto 1 tunti, hinta 3,00 EUR / henkilö

Retki aistien maailmaan
Mitä kaikkea metsän maailmaan kätkeytyy? Miltä metsä tuoksuu? Tai voiko tuuli kertoa tarinaa? Lähdemme yhteiselle retkelle, jossa tutustumme ympäristön ihmeelliseen maailmaan. Ohjelmassa saattaa tulla vastaan mm. selfiehetki, eli kännykät mukaan. #luontoyhteys #aistienmaailma #ympäristökasvatus
Kesto alkaen 1 tunti, hinta alkaen 4,00 EUR / henkilö

Iltaretki
Lähdemme ryhmän kanssa yhdessä valitulle nuotiopaikalle, jossa nautitaan iltapala. Retken oheen voimme yhdessä suunnitella toteutettavaksi erätaitoja, pelejä ja leikkejä.
Kesto 2-3 tuntia, hinta 8,00 EUR / henkilö

Omatoimista puuhaa                 

Iso rantasauna
Tilaussauna isolla rantasaunalla (sis. 2 saunaa!).
Hinta alkaen 50,00 EUR / vuoro     

Välinevuokraus                      

Erikoisohjelmaa

Koiravaljakkoajelu
Koiravaljakkoyrittäjä tuo Metsäkartanolle tilauksesta koirat ja kaluston. Ajaminen tapahtuu Metsäkartanon välittömään läheisyyteen tehdyllä ympyrälenkillä. Koirien ohjastaja kertoo aluksi koirista, niiden käsittelystä ja valjastamisesta sekä ajamiseen liittyvät turvallisuusasiat. Pukeudu lämpimästi, sillä ajoviima voi yllättää! Kysy lisää!

Hevosrekiajelua yhteistyökumppanimme Onnenhumman toteuttamana tilauksesta. Kysy lisää!

Ota yhteyttä!