Työyhteisö on tiivis, ja tärkeää työtä tehdään sitoutuneesti ja suurella sydämellä, mikä on tärkeä arvo ihmisläheisessä työssä.

Rekrytointi

Metsäkartanolla tehdään hyvää suurella sydämellä

Kaukana Pohjois-Savon perukoilla, Rautavaaran kunnassa, sijaitsee 40-vuotias Nuorisokeskus Metsäkartano. Metsäkartano on yksi kahdeksasta suomalaisesta opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymästä nuorisokeskuksesta, ja siellä tehdään tärkeää, nuorisolakiin perustuvaa työtä kaukana kiireestä ja hälystä. Metsäkartanon suojaisa ja syrjäisä sijainti on ehdottomasti yksi paikan vetovoimatekijöistä - eikä vähiten siksi, että rajanaapurina on Tiilikkajärven kansallispuisto.

– Kyllähän tämä on hyvin idyllinen paikka, Metsäkartanon toimitusjohtaja Jari Korkalainen kehaisee. – Paikka tekee vaikutuksen jo seitsemän kilometriä pitkää pientä sivutietä saavuttaessa, joka mutkitellen puikkelehtii pitkin harjuista metsämaisemaa. Ja tämä kaikki on vasta johdantoa sille, mikä perillä odottaa. Vaatimattomat ja hillityt hirsirakennukset järven niemekkeessä, suomalaisen luonnon peruselementtien keskellä, luovat harmonisen kokonaisuuden ja tekevät välittömän vaikutuksen.

– Luonnonmateriaalit, tuoksut ja äänimaailma – kaikki tämä täytyy kokea itse!

Metsäkartanolla ihmiset ovat avainasemassa luomassa merkityksellisiä kohtaamisia

Lämminhenkinen tunnelma, Metsäkartanon sydän, syntyy puitteiden lisäksi erityisesti siellä työskentelevien ihmisten kautta. Työyhteisö on tiivis, ja tärkeää työtä tehdään sitoutuneesti ja suurella sydämellä, mikä on tärkeä arvo ihmisläheisessä työssä. Työ sisältää paljon kohtaamisia, jotka muodostuvat merkityksellisiksi ja parhaimmassa tapauksessa jopa käänteentekeviksi nuoriso- ja luontomatkailukeskuksessa vieraileville. On ratkaisevan tärkeää, että Metsäkartanolle on onnistuttu saamaan juuri sopivat, suurisydämiset tekijät.

– Oikeanlaiset hyvät tyypit ovat toimintamme strateginen ydinosa, sillä juuri heidän persooniensa kautta syntyy Metsäkartanolla aistittava läsnäoleva fiilis. Meillä on ollut täällä vuosien saatossa paljon pitkäaikaisia työntekijöitä, ja kyllä se kertoo viihtymisestä: sitoutumisesta Metsäkartanon arvoihin ja henkeen. Viime vuosien aikana olemme rekrytoineet jonkin verran eläköitymisten ja toiminnan laajentumisen myötä ja olemme olleet onnekkaitakin, sillä olemme tunnistaneet hakijoista ne tänne meille hyvää tekemään sopivat ihmiset, kertoo Korkalainen tyytyväisenä.

Työpaikkana Metsäkartano on hyvin arkinen ja epähierarkkinen. Hirsisten seinien suojassa majaansa pitävän perhemäisen kokonaisuuden keskellä vallitsee välitön tunnelma. Virastomainen kankeus loistaa poissaolollaan, ja porukkaan on helppo tulla, sillä kommunikointi tapahtuu hyvin matalalla kynnyksellä. Näistä syistä ei ole lainkaan tavatonta, että uusi työntekijä saattaa jo parin ensimmäisen viikon jälkeen todeta aivan kuin aina olleensa töissä Metsäkartanolla!

Nuorisokeskus Metsäkartano Jari Korkalainen
Nuorisokeskus Metsäkartano Jari Korkalainen melonta

Johtamiskulttuurin ytimessä on työntekijöiden arvostaminen – luottamus ja vapaus

Välittömän tunnelman keskeinen mahdollistaja on Korkalaisen mielestä johtamiskulttuuri, jonka ytimessä on työntekijöiden arvostaminen luottaen ja vapautta antaen. – Kyllä kaikki lähtee johtamisesta. Meillä ei kytätä, vaan työntekijöillä on suuri vapaus tehdä työtään omannäköisellä otteella. Nuorisoalalla arvostusta työntekijää kohtaan ei useinkaan voida näyttää rahalla, joten työn mielekkyys lähtee juuri tekemisen merkityksellisyydestä. Uskon, että kun alojensa ammattilaiset saavat tilaa toimia, he tekevät työtään parhaiten juuri vapaudesta tekemiseen. Luottamus ja vapaus ovat avainsanoja tähän.

– Työhuoneeni oven ollessa auki luokseni voi aina tulla. Keskusteluyhteys on luonteva, kun tapaamme ja kohtaamme toisiamme aidosti. Aikaa tapaamiselle ei todellakaan tarvitse varata, Korkalainen kertoo. Lukuisat, vuosien saatossa eläköityneet työntekijät todentavat, että työ Metsäkartanolla on ollut pidettyä ja työpaikka jatkuvuudeltaan turvattu. Työtä tehdäänkin aina ihmisten ehdoilla, eli työntekijöiden elämäntilanne huomioiden.

 – Työ ei ole ainoa ihmistä määrittelevä tekijä. Mielestäni on realismia sovitella työtä sujumaan työntekijöidemme perheasioiden ehdoilla, sillä muuten emme saa aikaan kestäviä ratkaisuja. Loma- ja vapaa-ajat sovitellaan asiakastilanteiden mukaan. Joustavuus moneen suuntaan onkin tärkeää, ja tästä myös asiakkaamme meitä kiittelevät, Korkalainen korostaa.

Kaipuu pois kaupungin hälinästä sai palaamaan Itä-Suomeen

Yksi Metsäkartanolla työskentelevistä on vajaa vuosi sitten aloittanut Caroola Karhukorpi, jonka työnkuva ohjaaja-nimikkeen alla on hyvin monipuolinen. – Toimin Voimaa vanhemmuuteen -hankkeessa perheleireillä ja vedän erilaisia aktiviteetteja: hiihtoa, lumikenkäilyä, melontaa, seinäkiipeilyä ja vaikkapa kädentaitoja. Olen aivan siellä ruohonjuuritasolla ja “kentällä” ihmisten parissa, Caroola kertoo.

Nurmeksesta kotoisin oleva Caroola muutti perheineen Rautavaaralle Etelä-Suomesta, jossa kaipuu luontoon oli alituiseen läsnä. Rautavaaralla hiljaista tarjontaa esimerkiksi vuokra-asunnoista on runsaasti ja omakotitaloja löytyy edullisesti, joten myös koti löytyi perheelle helposti. – Tuntuu kyllä hyvältä olla taas täällä. Kaipasimme pois kaupungin hälinästä. Kyllä tämä oli mieluinen liike ja meidän perheelle toivepaikka, sillä täällä on hiljaista ja paljon omaa rauhaa.

Metsäkartanon helminä hyvä työilmapiiri ja -yhteisö

Metsäkartanon vetovoimatekijöiksi Caroola luettelee mukavan työilmapiirin ja juuri työyhteisön, jossa porukkaan on helppo päästä mukaan. – Metsäkartano on myös joustava ja todella perheystävällinen työpaikka. Pienen lapsen kanssa tulee välillä äkillisiä sairauspoissaoloja ja muutoksia työaikoihin, ja työnantajan suhtautuminen on ollut kyllä näissäkin tosi joustavaa.

Nuorisokeskus Metsäkartano Caroola Karhukorpi
Nuorisokeskus Metsäkartano liukulumikenkäily

Metsäkartanolla vapaus vaikuttaa omaan työhön on erityisen hieno juttu

–  Alkuun vapaus ja luottamus vaativat jopa totuttelua, sillä en ollut sellaiseen tottunut aiemmissa työpaikoissa samassa mittakaavassa. Totuttuani sitä osaa kyllä arvostaa, sillä se tarjoaa paljon vapauksia oman työn kehittämiseen. Idearikkaalle kehittäjälle tämä paikka on ihan tosi hieno mahdollisuus!

Työ Metsäkartanolla sopii Caroolan mukaan tietyllä tapaa sosiaaliselle henkilölle, joka nauttii työskentelystä yhdessä muiden kanssa. Tietyllä tapaa siksi, että sosiaalisen luonteen lisäksi tulee myös kyetä nauttimaan omasta rauhasta ja siitä, että työtä ja siihen liittyviä päätöksiä tulee tehdä hyvinkin itsenäisesti. – Näistä molempia ominaisuuksia tarvitaan. Toki työssä on aina tiimin tuki, mutta täällä tulee pystyä toimimaan itsenäisesti, sillä joinain päivinä saattaa olla yksinkin paikalla. Omaa työtä tulee pystyä suunnittelemaan.
 
Jos työtä Metsäkartanolla leimaa vapaus, on sitä luvassa myös vapaa-ajalla. – Jos nauttii ulkoilusta ja luonnossa liikkumisesta, niin täällä pääsee niiden pariin! Täällä on hiihtoladut, luontopolut ja Tiilikan kansallispuisto aivan kivenheiton päässä. Kesäisin voi harrastaa vaikkapa maastopyöräilyä ja frisbeegolfia, ja onhan täällä ihan loistavat kalastus- ja metsästysmahdollisuudet. Jos on auto ja tykkää ajella, niin ei tästä kauaa hurauta Kuopioon, Tahkolle tai Vuokattiinkaan.

Ota yhteyttä!