Retkeillään vastuullisesti

Metsäkartanon maastot Rautavaaralla antavat loistavat mahdollisuudet retkeilyyn ympäri vuoden. Kartanon väki on tottuneita luonnossa liikkujia ja tässä on koottuna vinkkejämme vastuulliseen retkeilyyn.

  1. Suosi suomalaisia luontokohteita
    Suomi on luontomatkailijan paratiisi. Kotimaassa matkustaessa syntyy liikenteen päästöjä vähemmän ja samalla voi kannattaa suomalaisia yrityksiä. Suomesta löytyy luontokohteita ja retkeilyreittejä monenlaisiin tarpeisiin. Metsäkartanolta käsin on mahdollisuus tutustua helposti kolmeen kansallispuistoon. Tiilikkajärven kansallispuisto on lähimpänä vain 30 kilometrin ajomatkan päässä, Hiidenportin kansallispuisto Kainuussa noin 70 kilometrin päässä ja Kolille kansallismaisemiin on noin 110 km. Metsäkartano on palveluineen loistava basecamp kolmen kansallispuiston kierrokselle.

    Metsäkartanon omat retkeilyreitit vaihtelevat kilometristä 20 kilometrin reitteihin ja luontoon pääsee helposti kaikkina vuodenaikoina. Metsäkartanon lähimaastossa voit tutustua myös upeaan Pumpulikirkon hiidenkirnuun.
     
  2. Kunnioita jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia.
    Suomessa on ainutlaatuisen laajat oikeudet liikkua luonnossa vapaasti jokamiehenoikeuksien ansiosta. Saat liikkua vapaasti jalan, hiihtäen tai pyöräillen, meloen tai lumikenkäillen. Kansallispuistoissa ja suojelualueilla on kulkemista saatettu rajoittaa esimerkiksi vain merkityille poluille. Muutoinkin, merkittyjen polkujen käyttäminen on suositeltavaa, jotta luonto rasittuisi ihmisen liikkumisesta mahdollisimman vähän. Saat onkia ja pilkkiä, mutta muihin kalastusmuotoihin tai metsästykseen tarvitset asianmukaiset luvat. Metsäkartanon lähivesillä on hyviä kalastusmahdollisuuksia ja metsissä marjamaastoja. 

    Jokamiehen oikeudet ovat myös velvollisuuksia, sillä oikeudet eivät oikeuta mihin tahansa. Tulenteko on kiellettyä muualla kuin merkityillä tulipaikoilla tai tarvitset tulentekoon maanomistajan luvan. Eli jätä nuotio sytyttämättä, vaikka kaunis maisema saattaisi siihen houkutellakin. Saat kerätä luonnonmarjoja ja sieniä, mutta kasvavia puita ei saa vahingoittaa tai kaataa. Myös sammaleen ja jäkälän kerääminen on kiellettyä. Koira on hyvä retkikaveri, mutta se täytyy pitää kytkettynä 1.3.-19.8. välisenä aikana sekä taajamissa, kuntopoluilla ja kansallispuistoissa. 

    Lue tarkemmat ohjeet jokamiehenoikeuksista ja –velvollisuuksista Metsähallituksen luontoon.fi -sivulta.
     
  3. Huolehdi omat roskat pois luonnosta  

    Luonnossa kulkiessasi, on tärkeää tuoda omat roskat pois luonnosta. Eväiden tyhjät käärepaperit ja pakkaukset ovat kevyttä kannettavaa, joten roskien kuljettaminen ei paljon vaadi. Periaate on, että sen, mitä jaksat kantaa metsään, jaksat kantaa myös pois sieltä, joten varaa retkireppuun myös roskapussi. Yleensä retkipaikoilla ei ole yleisiä roskiksia ja jätehuolto kuluttaa turhaan luonnonvaroja ja retkeilypaikoista huolehtivien resursseja. Jos mahdollista, pakkaa eväät uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin, jotta jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Joillakin retkipaikoilla on mahdollista jättää maatuvia jätteitä kompostikäymälöihin ja poltettavat roskat voi polttaa nuotiolla. Metsäkartanolla on majoitusrakennuksissa hyvät jätteiden lajittelumahdollisuudet, joten vastuullinen retkeily ei jää siitä kiinni.

  1. Noudata hyvää retkietikettiä 
    Vastuulliseen retkeilyyn kuuluu sekä luonnon että muiden retkeilijöiden huomioiminen, joka tulee esille hyvän retkeilyetiketin muodossa. Perusperiaatteena luonnossa liikkuessaan voi pitää, että on hyvä pyrkiä mahdollisimman vähän häiritsemään luontoa tai muita luonnossa liikkujia.

    Kun paistelet retkimakkaroita ja nautiskelet tuleen tuijottamisesta, kannattaa ylenpalttista puiden käyttöä kuitenkin välttää. Puiden kuljetus tulipaikoilla vaatii paljon resursseja, joten on hyvä huomioida, ettei tulia pidetä yllä ihan vain huvin vuoksi.  Tulipaikat tulisi jättää siistiin kuntoon lähtiessä ja sammuta tulet lähtiessäsi, jos tulipaikalle ei jää muita. Jos mahdollista, voisi seuraavaa tulijaa varten tehdä sytykkeitä valmiiksi. Älä sytytä nuotiota edes nuotiopaikoille, mikäli alueella on voimassa oleva metsäpalovaroitus. Voit tarkistaa metsäpalovaroituksen täältä.

    Tulipaikoilla, laavuilla ja autiotuvilla on aiemmin tulleiden hyvä antaa tilaa myöhemmin saapuville. Iltaisin on hyvä ottaa huomioon, että osa leiriytyjistä haluaa mennä aiemmin nukkumaan ja kovaäänistä käytöstä on syytä välttää. 

  1. Lainaa ja vuokraa välineitä 
    Retkivälineisiin voisi kuluttaa rahaa isojakin summia. Kaikkia välineitä ei kuitenkaan tarvitse hankkia omaksi, vaan vuokraaminen tai lainaaminen voivat olla hyvä vaihtoehto. Onko paikkakunnallasi retkeilyjärjestöä, joka vuokraa välineistöä? Metsäkartanolta saa vuokrattua menopelejä niin kesä- kuin talviaktiviteetteihin. Voit tutustua Metsäkartanon omatoimiaktiviteetteihin ja vuokravälineisiin!
     

Ympäristövastuullisuus ja kestävät toimintatavat näkyvät vahvasti Metsäkartanon arjessa ja yksi tavoite on kasvattaa kävijöiden tietoisuutta näistä teemoista. Jotta kestävä kehitys ei jäisi vain puheiksi, voi jokainen meistä omilla teoillaan olla vaikuttamassa siihen, että luonto voi hyvin ja siellä on kaikkien mukava retkeillä. 

Ota yhteyttä!