Microsculpture: Hyönteiset valtasivat Metsäkartanon

Microsculpture

LEVON BISS – MUOTOKUVIA HYÖNTEISISTÄ

Nuorisokeskus Metsäkartano 1.2.-30.9.2024

Hyönteiset valtasivat Metsäkartanon

Palkitun brittiläisen valokuvataitelijan Levon Bissin otokset esittävät Oxford University Museum of Natural History -museon hyönteisnäytteet kirjaimellisesti uudessa valossa. Teosten valtava koko ja tarkkuus paljastavat pienimmätkin yksityiskohdat, jotka muuten jäävät ihmissilmiltä näkemättä. Näyttelyn nimi “Microsculpture” tarkoittaakin hyönteisten pinnan hienorakenteita.

Hyönteisten hienorakenteet ja värit eivät ole pelkkiä koristeita, vaan ne auttavat eläimiä sopeutumaan erilaisiin olosuhteisiin. Erään kovakuoriaisen kirkkaanvalkoinen pinta heijastaa tehokkaasti auringonvaloa. Jotkut heinäsirkat muistuttavat vaatimatonta kuollutta lehteä sekä väriltään että muodoltaan, toisaalta monet hyönteiset ovat uskomattoman värikkäitä. Vaaraton kärpänen saattaa näyttää erehdyttävästi myrkkypistiäiseltä.

Microsculpture yhdistää luonnontieteen taiteeseen ja teknologiaan. Levon Biss on koonnut jokaisen näyttelyssä esillä olevan valokuvan yli 8000 erillisestä, mikroskooppiobjektiivin avulla otetusta kuvasta. Yhden valmiin teoksen käsittelyyn on mennyt viikkoja. Valtavan kokoiset valokuvat nostavat hyönteisten monimuotoisuuden ja mestarillisen sopeutumiskyvyn esille ennennäkemättömällä tavalla. Metsäkartanolla on esillä yksitoista kuvasuurennosta.

Pienen kokonsa vuoksi hyönteisten merkitystä usein aliarvioidaan. Todellisuudessa hyönteiset ovat maailman runsaslajisin ja monimuotoisin eliöryhmä, ja ne ovat elintärkeä osa ekosysteemien toimivuutta. Jos hyönteiset katoaisivat, se olisi myös ihmiskunnalle mittaamaton katastrofi.

Näyttelyyn on vapaa pääsy

Nuorisokeskus Metsäkartano
Metsäkartanontie 700
73900 Rautavaara

Lisätietoja: p. 040 839 6353

Microsculpture: Hyönteiset valtasivat Metsäkartanon. LEVON BISS – MUOTOKUVIA HYÖNTEISISTÄ.
 

Katso myös nämä mielenkiintoiset videot:
TED talk  
Making Of Microsculpture

Levon Biss – Biografia 2022

Levon Biss on Lontoossa syntynyt brittivalokuvaaja. 25-vuotisen uransa aikana Levon on työskennellyt monilla valokuvauksen osa-alueilla mukaan lukien muotokuvaus, dokumentaarinen valokuvaus ja urheilukuvaus, mutta parhaiten hänet tunnetaan äärimmäisen voimakasta suurennosta hyödyntävistä makrovalokuvistaan. Levonin töitä on ollut esillä ympäri maailmaa, ja vedoksia hänen valokuvistaan on useiden museoiden kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa. Hän on julkaissut neljä kirjaa, ja hänen ottamiaan kuvia on käytetty kansainvälisten julkaisujen, kuten TIME- ja The New York Times  lehtien kansikuvina. Hän tekee yhteistyötä maailman merkittävimpien museoiden kanssa tuodakseen niiden kokoelmien piiloon jääneet aarteet kansainvälisen yleisön nähtäville.

Levonin intohimoinen suhde luontoon ja valokuvaukseen johti vuonna 2016 julkistettuun, monia palkintoja voittaneeseen Microsculpture-projektiin, kolmivuotiseen hankkeeseen, joka kuvasi hyönteisiä ällistyttävän voimakkaasti suurennettuina ja nosti makrovalokuvauksen aivan uudelle tasolle. Levon kehitti perinteisiä tekniikoita soveltaen kuvausprosessin, joka paljasti hyönteisten pienimmätkin yksityiskohdat ennennäkemättömällä tavalla suurennettuina ja erittäin terävinä. Miljoonat katsojat ovat ihailleet projektin kuvia, ja sitä on luonnehdittu taiteen ja tieteen hienosti toimivaksi liitoksi.

Levonin näyttelyissä hänen kuvansa ovat esillä suurikokoisina vedoksina: muutaman millimetrin pituiset hyönteiset on vedostettu kolme metriä korkeiksi kuviksi. Yksittäisen kuvan valmistaminen kestää neljä viikkoa, ja kukin kuva on koostettu yli 10 000:sta mikroskooppiobjektiivin avulla otetusta valokuvasta. Viimeisen viiden vuoden aikana Microsculpture-projekti on ollut esillä Euroopassa, Lähi-idässä, Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa, ja sitä esitteleviä näyttelyitä on järjestetty yhteensä 23 maassa.

Vuonna 2020 Levon suuntasi huomionsa kasvitieteeseen The Hidden Beauty of Seeds & Fruits -projektin (”siementen ja hedelmien kätketty kauneus”) muodossa. Levon syventyi Edinburghin kuninkaallisen kasvitieteellisen puutarhan kokoelmiin puolen vuoden ajan ja tutkittuaan tuhansia kasvinäytteitä hän valitsi niistä projektia varten sata. Valmiit kuvat esittävät eri puolilta maailmaa peräisin olevia siemeniä ja hedelmiä äärimmäisen yksityiskohtaisesti ja päästävät katsojan ihastelemaan niiden monimutkaisia pintarakenteita ja sopeutumia.

Ota yhteyttä!