Seuraavat 40 vuotta – tuulta päin!

Viime vuonna juhlistimme Metsäkartanon 40. toimintavuotta yhtä monella eri tapahtumalla. Tunnelmoimme musiikilla kesäyössä Metsäkartanon laajalla hiekkarannalla, pystytimme linnunpönttönäyttelyn, järjestimme koulutuksia ympäristö- ja seikkailukasvatuksesta, juhlimme rennosti yhdessä syksyn pimentyessä. Nyt on juhlahumu hälvennyt, ja olemme jo menossa kohti tulevaa. Neljäkymmentä vuotta on pitkä aika katsoa eteenpäin. Tulevaisuuskuvien ennakoinnissa tyypillisesti yliarvioimme lähiajan muutoksia, ja aliarvioimme pitkän aikavälin kehitystä. Millainen paikka Metsäkartano on ja mitä siellä tehdään neljänkymmenen vuoden kuluttua, on vain hämärästi aavisteltavissa. Joka tapauksessa Metsäkartano lähtee seuraavalle 40 vuoden taipaleelle hyvistä lähtökohdista.

Heti juhlavuoden jälkeen saimme hienoja uutisia: kauan haaveiltu Tiilikkajärven kansallispuiston laajennus toteutuu. Laki kansallispuistosta astuu voimaan 1.6.2023. Tämä kauaskantoinen päätös turvaa Metsäkartanon toimintaympäristön hamaan tulevaisuuteen paremmin kuin mikään tähänastinen toimenpide. Samalla se vahvistaa Metsäkartanon tunnettuutta ja imagoa ja tuo aivan uusia mahdollisuuksia niin ympäristö- ja luontokasvatuksen kuin luontomatkailun sisältöjen ja palveluiden saralla. Voimme lähteä siitä, että luonto tulee olemaan Metsäkartanon toiminnassa keskeisellä sijalla tulevaisuudessakin.

Kansallispuiston laajennus vastaa hyvin tämän ajan ja tulevaisuuden tarpeisiin. Luontokadon hillintä on välttämätöntä pitääksemme maapallon elinkelpoisena meille kaikille. Ihmisten luontoyhteyden etsintä, luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutukset ja luonnossa rauhoittuminen urbaanin ja teknistyneen elämän vastapainona ovat asioita, joiden kysyntä ja arvo nousevat koko ajan. Haluamme entistä vahvemmin palata perusasioiden äärelle luontoon, nuotiotulen hämyyn, kokonaan ilman sähköisiä vempaimia.

Metsäkartanon tasapainoinen rakennettu ympäristö ja huippuammattilaisten joukkue kauniin ja elinvoimaisen luonnon keskellä ovat yhdistelmä, josta syntyy hyviä kokemuksia ja ikimuistoisia elämyksiä jatkossakin kaikille kävijöille. Niiden varaan on hyvä rakentaa. Voimme olla paikka, joka vahvistaa elämän merkityksellisyyttä tarjoamalla alustan luovuuden, ihmisten välisen kanssakäymisen ja luontoyhteyden kehittämiseen.

Kasvun kipinöitä tarjoavan monipuolisen nuoriso- ja perhetyön tarve ei ole häviämässä mihinkään. Siinä Metsäkartano on vahvempi kuin koskaan. Toivottavasti päättäjiltä löytyy ymmärrystä ja tahtoa turvata näiden ainutlaatuisten – uskallanpa sanoa usein jopa uusia polkuja avaavien – palveluiden saatavuus myös tulevaisuudessa. Yleishyödyllisinä toimijoina nuorisokeskukset tarvitsevat edelleen ulkopuolista tukea niille nuorisolaissa asetettujen tehtävien toteuttamiseen. Siihen tarvitaan osaavia tekijöitä ja kunnossa olevat puitteet. Niitä ei voida ylläpitää ilman riittäviä resursseja. On kaikkien etu, että nuorisokeskukset pidetään hyvässä iskussa, ja niiden palvelut saadaan mahdollisimman helposti kaikkien saataville.

Uudet teknologiat sulautuvat vääjäämättä osaksi arkeamme. On mahdoton ennustaa, millaisia muotoja teknologinen kehitys saa vuosikymmenten mittaan. Todennäköisesti tulemme kuitenkin näkemään jotain varsin huomaamattomia laitteita ja sovelluksia, jotka tavalla tai toisella rikastuttavat myös luontokokemuksiamme, pilaamatta aitoa ja välitöntä luontoyhteyttä. Miten kokemusmaailmaamme laajentaa vaikkapa sulautettu tekoäly yhdistettynä hahmontunnistukseen? Tällä saralla näemme varmasti paljon sellaista, jota nyt emme pysty edes kuvittelemaan. Ei kuitenkaan unohdeta sitä, että olemme perimmältämme kuitenkin osa luontoa, ja siitä täysin riippuvaisia.

Uskon myös, että Metsäkartanon käyttäjäkunta laajenee. Väestö ikääntyy. Hyväkuntoisia tai toisaalta tukea tarvitsevia ikäihmisiä on koko ajan enemmän. Nuorisokeskus voi olla paikka, jossa sukupolvet kohtaavat ja jakavat yhteistä kokemusmaailmaa yhteisen leirinuotion ympärillä.

Mikäli jokin täysin ennakoimaton katastrofi ei suuntaa yhteiskunnan kehitystä täysin uusille urille, luotan siihen, että Metsäkartano toimii ja voi hyvin vielä seuraavan neljänkymmenen vuoden päästäkin. Uudistuneena, ikinuorena, aikaansa seuraavana, yllättävänä ja lumoavana luontokeitaana – kuten tänäkin päivänä.

Kirjoittaja:

Jari Korkalainen, Nuorisokeskus Metsäkartanon toimitusjohtaja

Ota yhteyttä!