Voimaa vanhemmuuteen -hanke

VOIMAA VANHEMMUUTEEN- HANKE

Metsäkartanolla toimii Voimaa vanhemmuuteen -hanke, jonka toimintamuotona ovat perheleirit. Leirien tarkoituksena on tarjota perheille mahdollisuus viettää aikaa toisten, samanlaisessa tilanteessa olevien perheiden kanssa, kokemuksia ja ajatuksia jakaen sekä yhdessä virkistyen. Leireillä on monenlaista mukavaa ja leppoisaa tekemistä, joiden lisäksi voidaan sukeltaa myös vakaviin aiheisiin. Leirille tulevat perheet osallistuvat ohjelman suunnitteluun.

Kuka voi tulla perheleirille?

Perheleirit on tarkoitettu kaikille perheille, jotka ovat mukana esimerkiksi jonkin yhdistyksen tai seurakunnan toiminnassa tai kunnan perhetyön asiakkaana Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan tai Kainuun alueella. Yksittäinen perhe ei voi ilmoittautua suoraan Metsäkartanolle, vaan leirille tullaan aina jonkin perheitä kokoavan tahon kautta. Yleensä samasta paikasta tulee leirille kerralla useampi perhe. Leiritoiminta on pitkäjänteistä: tutulla leiriporukalla voidaan järjestää useampikin leiri.

Vertaistukea ja virkistymistä 

Leiriohjelma suunnitellaan aina yhdessä osallistujien kanssa, heidän toiveitaan ja tarpeitaan vastaavaksi. Perheleirien avulla pyritään tukemaan perheiden arjenhallintaa nostamalla esiin perheiden ja yksilöiden voimavaroja ja vahvuuksia. Projektissa hyödynnetään Metsäkartanon laajaa liikunta-, kädentaito- ja luontoaktiviteettivalikoimaa, joista monet perheet ovat löytäneet uusia harrastuksia. Lisäksi käydään vertaistuellisia keskusteluja perheiden kesken heitä askarruttavista asioista.

Perheleirin ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi päiväretki laavulle, jossa makkaranpaiston ja kahvinkeiton ohessa luodaan mahdollisuus perheiden väliselle ajatustenvaihdolle. Kiipeilyseinällä haastetaan omaa itseä ja kannustetaan toisia. Kesäisin muistetaan myös uida. Saunat lämpiävät perheleiriläisille ympäri vuoden.  Tarpeen mukaan leireillä voidaan tehdä myös ohjattuja harjoitteita, kuten tulevaisuuden muistelua, ajankäyttöympyröitä tai aarrekarttoja.

Hankkeen yhteistyökumppanit ja perheiden rekrytointi

Hankkeeseen mukaan lähtevät perheet valitaan yhdessä yhteistyökumppanien eli ns. lähettävien tahojen kanssa. Näitä ovat mm. seurakunnat, kuntien sosiaalitoimet, perhe- ja kasvatusneuvolat sekä erilaiset järjestötoimijat. Lähettävän tahon edustaja on perheiden mukana leirillä. Perheleiritoiminnalla pyritään tukemaan yhteistyötahojen tekemää pitkäjänteistä työtä perheiden kanssa.

Hankkeen rahoittaja on Olvi-säätiö. Hankerahoitus kattaa perheiden leirikulut.

Hanke ja perheleiritoiminta jatkuvat kesään 2021.

Lisätiedot:

Sanna Rahja
Voimaa vanhemmuuteen -hankevastaava
p. 040 836 8985
voiva(at)metsakartano.com